HomeWaterstofNetOver WaterstofNetPrint deze pagina

Over WaterstofNet

Medio 2009 is, met steun van Interreg, de Nederlandse overheid, de Vlaamse overheid, de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland en de industrie, het project “Waterstofregio Vlaanderen / Zuid-Nederland” opgestart. Doel van het project is de regio op de kaart zetten als een toonaangevende waterstofregio in Europa, door het realiseren van concrete projecten. Dat de regio hiertoe potentieel heeft, bleek uit een analyse waarbij meer dan 100 regionale spelers (industrie, overheden, onderzoek, onderwijs) werden geïdentificeerd, die ofwel actief waren op vlak van waterstof of interesse toonden.

Vanuit dit ruime regionale draagvlak is een duidelijk omschreven programma uitgewerkt met focus op ‘duurzame waterstof’, ‘vroege markttoepassingen’ en ‘onderwijs’. Concreet resulteerde het in een tiental concrete en innovatieve projecten, die de basis vormen voor een regionaal ecosysteem en hoogwaardige werkgelegenheid in de regio.
WaterstofNet werd opgericht om het project te coördineren.

Ondertussen kunnen we stellen dat “Waterstofregio Vlaanderen / Zuid-Nederland” op kruissnelheid functioneert, dat de eerste projecten zijn opgeleverd en dat bijkomende projecten in de steigers staan. De brandstofceltestfaciliteit bij Solvay in Antwerpen (gebouwd door het Nederlandse Nedstack en MTSA, samen met het Duitse SolviCore), is in februari 2012 aan het grote publiek voorgesteld. Ook het waterstoftankstation van WaterstofNet voor Vlaanderen, gebouwd door het Vlaamse Hydrogenics en geëxploiteerd door Colruyt Group in Halle, is in februari in gebruik genomen.
Verder is het - door de betrokken hogescholen en universiteiten
uitgewerkte - onderwijsprogramma sinds september 2012 opgenomen in het lessenpakket en zijn diverse demonstratie- en ontwikkelings-projecten in uitvoering, die in de loop van 2013 worden gerealiseerd.

Als WaterstofNet zijn we zeer tevreden over de geboekte resultaten en ontwikkelen we ondertussen bijkomende waterstofprojecten in Vlaanderen / Zuid-Nederland, die het Interreg-project overstijgen. Ook in de toekomst zal WaterstofNet als katalysator voor regionale waterstofprojecten optreden en hiervoor structureel samenwerken met de leidende technologiebedrijven en geïnteresseerde overheden.

Het Interreg-project “Waterstofregio Vlaanderen / Zuid-Nederland” vormt zo een krachtige start voor de verdere professionele uitbouw van de regio Vlaanderen / Zuid-Nederland tot trendsetting waterstofregio in Europa.

Op deze site vindt u een overzicht van de lopende projecten en de betrokken organisaties in het waterstofregioproject.
Hieruit blijkt dat het industriële draagvlak voor waterstof in de regio is geactiveerd en dat de samenwerking leidt tot sterke resultaten, die ook elders in Europa worden opgemerkt.

Wilt u als organisatie mee bouwen aan deze waterstofregio, dan nodigen wij u graag uit om contact op te nemen met WaterstofNet, om zo het in aanbouw zijnde regionale ecosysteem te vervolledigen en bijkomende projectideeën te ontwikkelen en te realiseren.

Terug naar boven

Nieuwsbrief

Nu inschrijven
Congres

Onze partners

Bekijk al onze partners