Hydrogen Xperiance (HX) en WECO sloep


Hydrogen Xperiance

 De Hydrogen Experience is een rondvaartsloep van het type ‘Vlet 700’. Reeds eerder is de sloep uitgerust met een brandstofcel op waterstof, maar binnen het Interreg-project "Waterstofregio Vlaanderen-Zuid-Nederland" is de aandrijving worden gemodificeerd naar de laatste stand van de techniek.


Onder andere de modernisering naar industriële standaarden van stuursysteem, elektronica en bekabeling en de ombouw van de waterstofopslag waren onderdeel van dit project.

Belangrijk is dat het vaartuig als testplatform in de provincie Zeeland 500 vaaruren zal worden getest, zodat de resultaten kunnen worden vertaald naar bijkomende toepassingen in de regio.

In cijfers

Vaartuig: Vlet 700, 7,26 m x 2,30 m x 0,60 m (L x B x D)
Te ontwikkelen drijflijn: PEM-brandstofcel (1,2 – 2 kW),
accu’s (48 V, 230 Ah)
Opslag waterstof: 200 bar, 4 flessen van 30 liter (watervolume)

Unitron verzorgde engineering, bouw en installatie.

WECO 635

De WECO 635 is een sloep voor verhuur in Zeeland voor recreatieve toepassingen. Oorspronkelijk was de sloep met een dieselelektrische voortstuwing beschikbaar, waarbij de energie opgeslagen
is in batterijen. Om de autonomie van de sloep te verhogen is binnen het Interreg-project "Waterstofregio Vlaanderen-Zuid-Nederland"de WECO uitgebreid met een zogenaamde range extender op basis van een met waterstof gevoede brandstofcel.

Deze waterstof aangedreven sloep biedt interessante marktperspectieven voor sloepen tussen 6 en 11 meter lang. Het einddoel is een module te ontwikkelen om zo efficiënt mogelijk de batterij en brandstofcel aan te sturen en het veiligheids-systeem te integreren.

Het functioneren van een brandstofcel op een sloep in alle weersomstandigheden wordt nagegaan over een periode van 500 vaaruren.

In cijfers


Vaartuig: spitgat sloep, 6,35 m x 2,30 m x 0,55 m (L x B x D)
Klassieke drijflijn: 11 kW diesel met 2,2 elektromotor met batterij (48 V, 55 Ah)
Te ontwikkelen drijflijn: PEM-brandstofcel (2 – 5 kW)
Opslag waterstof: 350 bar

Unitron verzorgde engineering, bouw en installatie.

Terug naar boven

Nieuwsbrief

Nu inschrijven
Congres

Onze partners

Bekijk al onze partners